Spolková činnost

Žitavská úzká v modelu H0e

Úzkorozchodná železniční síť v okolí Žitavy jako předloha modulového kolejiště.

Spolu s libereckými modeláři na žitavskou výstavu vydal i člen spolku FOD, neboť vidět kolejiště zobrazující úzkorozchodnou síť kdysi navazující na Heřmaničku je takřka povinné.

kolejištěKlub železničních modelářů v Žitavě funguje již od roku 1962. Na výstavách se prezentuje především dvěma kolejišti – sedmidílným velikosti H0, klasického uspořádání s námětem dvoukolejné hlavní a jednokolejné vedlejší tratě, s jezdícími automobily systému Faller a mnoha funkčními technickými detaily spouštěnými nejen obsluhou, ale také návštěvníky. Malou část kolejiště tvoří koncové české nádraží Rudolfovice včetně českých vozidel – železničních i silničních.

kolejištěDruhé kolejiště zaujme především modeláře a ty z návštěvníků, kteří alespoň trochu znají žitavské úzkorozchodky. Na první pohled reálně ztvárněná trať s nejbližším okolím, moduly s jednotlivými stanicemi a zastávkami dle skutečnosti, vozidla známá ze skutečného provozu. Celková délka kolejiště velikosti H0e je přibližně 20 metrů, i zde jsou použity různé technické vychytávky pro zatraktivnění běžným návštěvníkům a především dětem.

Mezi moduly se známými stanicemi a zastávkami, mj. Zittau Vorstadt, Olbersdorf, Bertsdorf, Kurort Oybin, se nachází i věrné dioráma mostu přes říčku Mandau (dole na obr. 1 vedle traťových modulů).
Úzkorozchodná vozidla zastupují nejrůznější řady převážně saských parních lokomotiv, včetně atypických konstrukcí s jednou budkou a dvěma kotli (viz konstrukce Járy Cimrmana;-). V menším počtu je doplňují motorové lokomotivy a vozy německých i cizího původu.

kolejiště kolejiště kolejiště kolejiště kolejiště kolejiště

Výstava se koná do 25. listopadu (jen ve dnech volna včetně svátku 21. listopadu), podrobné informace a další akce žitavského klubu najdete na jejich internetových stránkách www.zimec.de.

Za pozvání na výstavu děkujeme žitavským a libereckým modelářům.

předchozí...

.

© 2012 spolek Frýdlantské okresní dráhy