Zvláštní akce

Krátký souhrn třídenního výletu po saských úzkorozchodných drahách, spřátelených spolcích a dalších místech našich severozápadních sousedů.

Na německých úzkorozchodkách

Den první – pátek 23. května

Výlet do SaskaČtyři členové Spoku FOD vyrazili před víkendem na výlet spojený s návštěvami kolegů u spřátelených spolků na saských úzkorozchodných drahách.

První zastávkou okolo poledne byl známý park nedalekém v Bad Muskau (severně od Görlitz). Do jedné z koncových stanic – Weisswasser – právě přijížděl vlak tažený malou motorovou lokomotivou.

Výlet do Saska Výlet do Saska Výlet do Saska

Odpoledne výprava dorazila do Magdeburgu, kde byli uvítáni, ubytováni a po občerstvení si šli odpočinout před následujícím dnem.

Den druhý – sobota 24. května

Za tamní spolek s dlouhým názvem Traditionsverein Kleinbahn des Kreises Jerichow I e. V. je uvítal Olav Fabricius. Členové našeho spolku se poté zúčastnili brigády, která zahrnovala – kromě drobných pomocných prací – i výpomoc na traťovém úseku dráhy.

V místě byla k vidění i neobvyklá instalace zahradní železnice LGB více majitelů ve velké propojené expozici, kde jezdil i model parou poháněné parní lokomotivy na dálkové ovládání, a také model parní lokomotivy U 37.007, která kdysi byla jednou ze tří těchto tendrovek na úzkorozchodné trati FOD Frýdlant–Heřmanice.

Výlet do Saska Výlet do Saska Výlet do Saska Výlet do Saska Výlet do Saska Výlet do Saska Výlet do Saska Výlet do Saska Výlet do Saska Výlet do Saska Výlet do Saska Výlet do Saska

Další atrakcí byla cca 200 m dlouhá předváděcí dráha o rozchodu 600 mm.

Den třetí – neděle 25. května

Ráno následoval odjezd do Loburgu s jeho „malou“ venkovní expozicí, kde se nachází mj. parní lokomotiva BR 24 (předválečná řada z tzv. Einheitslok – jednotných, či unifikovaných řad, a která měla přezdívku „Bubikopf“), dále motorové lokomotivy Köf a Deutz.

Na další zastávce – Schwarzbachbahn – jsme se od Marko Thomse ze stejnojmenného spolku dozvěděli o plánech na rozšíření jejich tratí.

Výlet do Saska Výlet do Saska Výlet do Saska

Poděkování za možnost navštívit tato zajímavá místa patří kolegům ze spolků:
Schwarzbachbahn e. V. (německy) a
Traditionsverein Kleinbahn des Kreises Jerichow I e. V. (německy).

zpět

.

© 2014 spolek Frýdlantské okresní dráhy