Zvláštní jízdy

Výlet po tratích bývalých FOD

Dne 5. 4. 2008 se skupina přátel železnic vydala na výlet po tratích Frýdlantských okresních drah. Dopravu zajistila společnost RailTrans s. r. o. se svým motorovým vozem VT 57 a bufetovým/řídícím vozem.

Motorový vůz RailtransZvláštní vlak vyjel po 13. hodině z Liberce směrem do Raspenavy, odtud pak do Bílého Potoka pod Smrkem. Po krátké přestávce v Bílém Potoce a několika fotozastávkách se výletní vlak vydal přímo přes Raspenavu a Frýdlant až do Černous. Po návratu z Černous do Frýdlantu již zbývalo projet jen trať do Jindřichovic pod Smrkem. Ve frýdlantské dopravní kanceláři se vyzvedly klíče od výhybek a vlak se v zápětí vydal na cestu do Jindřichovic, která při zpáteční cestě byla obohacena o několik traťových fotozastávek.

V samém závěru akce se zvláštní vlak vydal ještě na prohlídku frýdlantské lokomotivní výtopny, kde návštěvníci mohli shlédnout fotografie z historie úzkorozchodné trati Frýdlant v Čechách–Heřmanice a další exponáty právě vznikajícího muzea našeho Spolku. Členové našeho spolku se na akci podíleli jako průvodci při prohlídce výtopny a také zajistili některé dopravní úkony při jízdě vlaku na trati D3 Frýdlant–Jindřichovice pod Smrkem a zpět.

Railtrans v Raspenavě Railtrans pod mostem úzké Railtrans u depa FOD Fotografování účastníků Fotografování účastníků Railtrans u depa FOD

Pro náš spolek byl odměnou a inspirací do další činnosti plný vlak spokojených účastníků akce.

zpět

.

© 2009 spolek Frýdlantské okresní dráhy