Zvláštní jízdy

V minulém století byly na hejnickou pouť běžně vypravovány zvláštní vlaky, aby se do Hejnic mohli dostat všichni zájemci z řad věřících i návštěvníků jarmarku.

Historický motoráček a hejnické slavnosti 2014

Na podnět města Hejnic zajistil Spolek Frýdlantské okresní dráhy na letošní hejnickou pouť projížďku zvláštními vlaky. Vzhledem k hustému provozu na zdejší trati a zesilám na hejnické slavnosti je jízdní řád navržen pro ranní návoz zájemců z Frýdlantu a Rapenavy (včetně zastávek v obcích na trati) a večerní odvoz zpět. Přes den bude motorový vlak pendlovat mezi Lužcem a Bílým Potokem.

M 131.1Letos byly zvoleny historické motorové vozy M 131.1 s přezdívkou „Hurvínek“. Tato jednoduchá a spolehlivá vozidla se vzduchem chlazeným motorem Tatra a mechanickou převodovkou ovládala české (nejen) místní tratě od roku 1948 až do nahrazení modernějšími M 152.0 na konci let sedmdesátých. To platilo i pro trať Raspenava–Bílý Potok pod Smrkem, na níž byly nasazovány v letech 1955-78.

Hejnické slavnosti 2014 Hejnické slavnosti 2014 Hejnické slavnosti 2014 Hejnické slavnosti 2014 Hejnické slavnosti 2014 Hejnické slavnosti 2014

Hejnická pouť

Snahou města se původně náboženská akce, časem doplněná o obchod, postupně změnila v městské slavnosti spojené s hudebním festivalem, jehož letošními hvězdami byla kapela Wohnout a zpěvák Kamil Střihavka.
Před kostelem se nacházel řemeslný jarmark, směrem k poště stánkový prodej a za základní školou lunapark. V místním kině se promítaly filmy za zvýhodněné ceny. Celý program viz odkaz na stránkách města Hejnic.

program 2014...

Otevření muzea FOD

muzeum FODVe Frýdlantě bylo dne 5. července od 9 do 16 hodin otevřeno železniční muzeum v bývalé lokomotivní výtopně, které je dále přístupné každou sobotu až do konce září 2014.

Zde je stále možno shlédnout expozici s původními vozidly FOD, mnoha předměty z provozu místních tratí na Frýdlantsku, fotografiemi a historickými dokumenty, a v neposlední řadě je zde možné zakoupit literaturu o výše již uvedeném a rozličné suvenýry Spolku FOD.

    Poděkování za podporu a pomoc při zajištění akce:
  • město Hejnice
  • Jiří Uher, Juniormarket s.r.o.
  • Správa železniční dopravní cesty, s. o., Praha
  • MBM rail s.r.o., Jaroměř

zpět...

.

© 2014 spolek Frýdlantské okresní dráhy